Norges quirkiest museer

Norges quirkiest museer

Oppdag en annen side av Norge som besøker disse uvanlige museene, håndplukket av reisedirektøren Marie Peyre.

Leprosy Museum, Bergen

Europas best bevarte spedalske sykehus er et fascinerende og følelsesmessig ladet sted. Visste du at Bergen en gang hadde den største konsentrasjonen av spedalske pasienter i Europa? De ble tatt vare på i tre forskjellige spedalske sykehus, hvorav den eldste, St. George’s (St Jørgens), er et museum i dag. I drift siden 1970 husker museet de personlige tragediene til tusenvis av mennesker som er rammet av sykdommen, de ulike offentlige anstrengelsene for å bekjempe den på 1800-tallet, og Norges berømte bidrag til spedalsk forskning. Det var en norsk, Gerhard Armauer Hansen, som oppdaget bakteriene som forårsaket spedalskhet i 1873 – et internasjonalt medisinsk gjennombrudd som førte til utryddelsen av sykdommen i Vesten. Leprosy er nå også referert til som Hansens sykdom til hans ære.

Foto: Marie Peyre

Mini Bottle Gallery, Oslo

Den norske ølbaren Christian Ringnes var syv år gammel da han begynte å samle miniatyrflasker som hans far kom hjem fra sine forretningsreiser i utlandet. Mini Bottle Gallery, det eneste museet i sitt slag i verden, huser sin private samling, som teller en hel del 53.000 flasker. 12.500 av disse er på showet her, vist i 50 temaer og skap, inkludert en sirkus karusell, en dukkehus og til og med en miniatyrmodellbane. Du finner Elvis flasker, dyreformede flasker og frie pinupflasker, for å nevne noen få. Skulle alle disse gjøre deg tørstige, er det to barer på stedet (en av dem åpnes av en lekeplass-stil), samt en horror fangehull og et bondagerom (ikke spør!). Pass på at du sjekker ut toaletter før du reiser – helt over toppen også, på en god måte. Et morsomt, quirky museum som er et godt alternativ til Oslos bedre kjente attraksjoner. Åpent helger kun kl. 16.00.

Foto: Marie Peyre

Norsk fengselsmuseum, Kongsvinger

Fengselsmuseet åpnet i 2012 på Kongsvinger festning, som hadde sitt eget fengsel frem til 1830. Museet gir innblikk i de innsatte som fanger i Øst-Norge fengsler fra 1700 til nåtid – og viser endring av fengselsforhold over århundrene. Samlingen inneholder et interessant utvalg av gjenstander, bilder og litteratur produsert av de innsatte selv, inkludert en imponerende eikalterke og et komplisert modellskip som viser hvor begavet noen av de innsatte kunne være. Museet drives av entusiast Svein Arne Tvedt, tidligere leder av Kongsvinger fengsel. Tvedt har 40 års erfaring i det norske fengselsystemet bak ham, og deler sin lidenskap (og stor kunnskap) med interesserte besøkende ved å vise dem rundt. Ring på forhånd for å bestille et spor for å besøke, da åpningstider kan være litt volatile.

Foto: Marie Peyre

Lutefisk Museum, Drøbak

‘Ingen kjærlighet er mer oppriktig enn Lutefiskens kjærlighet’, sier nordmenn. Eller i det minste noen av dem. Du kan hevde at lutefisk (tørket torsk som er behandlet med lut) er en kjøpt smak (detektorer av parabolen går så langt som det hevder at det er vanlig), men dette lille museet i Drøbak handler om å feire kjærlighet til denne unike delikatessen. Morsomt er det, selv om forklarende tegn bare er på norsk, så prøv å besøke hos en norsk venn slik at de kan bidra til å oversette. Museet feiret 20 år i juni 2017.

Foto: Jan-Kåre Øien

Insemination Museum, Stange

Museer kommer sannsynligvis ikke mer nisje enn denne. Men for den spesielt interesserte, tilbyr Inseminasjonsmuseet i Store Ree i Stange, nær Hamar, et vell av kunnskap om dette emnet. Museet, som primært retter seg mot storfebønder og oppdrettere, dokumenterer den historiske utviklingen av kunstig inseminering i norsk storfeavl – insemineringsteknikker, verktøy for handel … du får bildet. Museet ligger på en gård, som selv er et fungerende inseminasjonssenter. Sesen samles her hver uke, og over 1,3 millioner doser sæd fra elite norske røde okser blir distribuert til mer enn 30 land over hele verden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *