Norge anser turistskatt for å håndtere den økende populariteten

Norge anser turistskatt for å håndtere den økende populariteten

Norge nyter for tiden et nybegynt nivå av popularitet blant turister.
Spurred delvis av “Frozen effekten” som har sett turismen stiger kraftig siden Disney’s 2013-film Frozen, som ble utviklet med støtte fra Norges turistbyrå, begynte noen tjenestemenn å advare om at landet opplevde “for mye av det gode”.

Nå foreslår en rekke politikere gjennomføringen av en turistskatt for å hjelpe lokalsamfunnene til å håndtere tilstrømningen av besøkende.

Lokale Nordlands partiledere fra det sosialistiske venstrepartiet, kristendemokrater, liberaler og røde parti har støttet en ny turistskatt for å finansiere vedlikehold som trengs som et resultat av det voksende turistnummeret.

LES OGSÅ: Norges reiselivsbom viser ingen tegn til å bremse ned

Denne sommeren har sett nyhetsrapporter om baderomsfasiliteter i desperat behov for vedlikehold og de pågående sikkerhetsproblemene på populære turiststeder som den berømte Trolltunga-bukten, som har blitt et populært reisemål for turister, at fjellredningstjenester nesten ikke klarer å komme til hjelp av alle de dårlig forberedte besøkende som har problemer med å vandre.

Spurring kallet for turistskatt er metoden der den norske staten overfører midler til kommunene. Finansieringen er i stor grad basert på antall innbyggere i hele året, noe som betyr at turistmål som Lofoten skjærgård har en betydelig ulempe fordi den offentlige infrastrukturen er slitt av turister som ikke er involvert i den økonomiske fordelen.

LES OGSÅ: Norges fjellredningstjenester strekkes for tynn

Nordland ser dermed økende politisk støtte til turistskatt, og NRK rapporterer at ideen også tar tak i Vestlandet.

Kristendemokraternes leder i Nordland, Dagrun Eriksen, er en av de lokale politikerne som har vanskelig for å introdusere turistskatt i området.

“Down south [i Oslo, ed.] De har ingen anelse om omfanget av hva Lofoten står overfor. Så turister må også bidra med sin rettferdige andel, og en turismeavgift til et felles fond kan øke pengene som trengs for nødvendige infrastrukturprosjekter, sier Eriksen til NRK.

LES OGSÅ: Frossen effekt som bringer “for mange turister” til Norge

Eriksen har sannsynligvis en vanskelig tid til å overbevise den norske regjeringen om å følge med en turistskatt. I en turistrapport utstedt denne våren hevdet regjeringen at Norge allerede er et veldig dyrt reisemål, og at en ekstra turistskatt vil skade konkurranseevnen til den nasjonale turistindustrien.

“Reiselivsnæringen må finne en egnet måte å finansiere dette på egenhånd. De har allerede levert gode løsninger i lignende situasjoner, sier Dilek Ayhan, statssekretæren ved Næringsdepartementet, Industri og Fiskeri, til VG.

Ayhan ble støttet av talsmannen Progressparty Erlend Wiborg, som påpekte at til tross for Norges nyfødte popularitet hos utenlandske turister er det fremdeles først og fremst nordmenn som reiser i landet.

“Norge er allerede et dyrt land å ta ferie i,” sa Wiborg. “Hvis det er en ting vi ikke trenger nå, så er det mer beskatning som vil resultere i færre turister og muligens et tap av [turisme] jobber. Løsningen kan være like enkelt som å få folk til å betale for [offentlige] toalett når de bruker det. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *